Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
Oldalainkat 16 vendég böngészi

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

Átalakul a vízmű

Hírek, események

 

A jövőben víziközmű kizárólag az állam, a települési önkormányzat vagy a települési önkormányzatok társulása tulajdonába tartozhat, valamint víziközmű-szolgáltatási tevékenységet csak vagyonkezelési, vagy koncessziós, vagy bérleti-üzemeltetési szerződés keretében lehet végezni. A továbbiakban víziközmű-szolgáltatást csak a törvényben meghatározott feltételekkel bíró társaságok végezhetnek. E szerint működési engedélyt csak korlátolt felelősségű társaság vagy zártkörűen működő részvénytársaság kaphat, és olyan pénzügyi, gazdasági, technikai és környezetvédelmi háttérrel (és az ezeket biztosító humán- és technikai eszközökkel) kell bírnia, ami alapján alkalmas arra, hogy hosszú távon biztosítsa a víziközmű-szolgáltatást. A Péceli Vízmű Kft. nem felel meg a törvényben foglaltaknak, ezért változtatásra van szükség.

150 ezer felhasználói egyenérték az egyik feltétel

A továbbiakban a jogalkotó azt is feltételként szabja, hogy víziközmű-szolgáltatást csak olyan társaság végezhet, amely legalább 150 ezer felhasználói egyenértéket birtokol. Leegyszerűsítve: ennek a mutatószámnak a kiszámítása képlet alapján történik, különféle változók figyelembe vételével. Pécel esetében a felhasználói egyenérték mindössze 11 ezer körüli.
Mivel a Péceli Vízmű Kft. jelenleg nem felel meg azoknak a feltételeknek, melyek alapján önállóan és ugyanebben a társasági formában működhetne tovább, így olyan megoldást kellett találni, amely a törvény adta lehetőségekhez mérten Pécel városának a legjobb. Kis Ádám ügyvezető igazgató elmondta, hogy már 2011 novemberében megkezdődtek az egyeztetések és a tárgyalások annak érdekében, hogy Pécel, illetve a vízmű a számára legelőnyösebb helyzetet tudják kialakítani. A hosszas és feszített munka eredményeként a péceli vízmű integrálódni fog egy nagyobb szolgáltatóhoz. Ha ez nem történt volna meg – hangsúlyozta, akkor központilag döntöttek volna a „sorsunkról”, és korántsem biztos, hogy ilyen pozitívan „jövünk ki” a helyzetből. Nem mindegy, hogy magunk jártunk utána a legoptimálisabb megoldásnak.

Pécel nem veszti el víziközmű vagyonát

Az integráció két lépcsőben történik, elsőként Pécel Önkormányzata több önkormányzattal együtt csatlakozik a Gyál és Vidéke Vízügyi Kft.-hez, mely utóbbi társaság nagyságánál és súlyánál fogva (a csatlakozókkal együtt) – megfelelve a törvényi feltételeknek – alkalmas arra, hogy víziközmű-szolgáltatást végezzen. Példaként említve csatlakozik Maglód, Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Péteri, Vecsés, Ócsa és Üllő. A belépéssel együtt a társaság neve Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Kft.-re változik. Az új tagokkal a szolgáltató az „induláskor” megközelítőleg 160 ezer felhasználói egyenértékkel fog bírni.
Még a március végi képviselő-testületi ülésen merült fel, hogy mi lesz a város víziközmű vagyonával. Az integráció második szakaszában a korlátolt felelősségű társaság zártkörűen működő részvénytársasággá alakul át. Pécel esetében a jelenlegi bérleti-üzemeltetési szerződések vagyonkezelői szerződésekké alakulnak úgy, hogy a részvénytulajdonos önkormányzatok kölcsönösen biztosítják az előnyöket egymásnak.
A tervezett alapszabály szerint a közművagyonról nem dönthet a részvénytársaság igazgatósága, az önkormányzati képviselő-testületi és közgyűlési hatáskörben marad. Sem a részvénytulajdonos önkormányzatok, sem az igazgatóság nem vállalhatnak majd kötelezettséget a közművagyon terhére. Mint azt a törvény is előírja: viziközmű tulajdonosa az állam vagy önkormányzat lehet csak, és a köztulajdon védelme érdekében a részvénytársaságban minden egyes önkormányzatnak joga lesz az apportként bevitt vagyonával elsőbbségi joggal rendelkezni.

Önálló üzemmérnökség lesz a péceli vízmű

A részvénytársaság szervezete úgy lesz kialakítva, hogy a részvényes önkormányzatok közigazgatási területein belül, mint víziközmű-szolgáltatási területen, a korábban a feladot végző gazdasági társaság önálló üzemmérnökségként fog működni, illetve beépülni a részvénytársaság vállalati hierarchiájába. Azaz a jelenlegi péceli vízmű önálló üzemmérnökség lesz, s a keletkezett pénzügyi / számviteli eredményt is saját közigazgatási területén használhatja fel.
Kis Ádám ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy hosszas egyeztetések során sikerült kiharcolni a egy felügyelő bizottsági tagságot. Mind a vagyon, mind pedig a döntési jogkör tekintetében úgy tűnik, hogy volt értelme és eredménye a feszített munkának.

Módosítás: (2012. július 10. kedd, 05:19)