Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
Oldalainkat 39 vendég böngészi

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

Testvérvárosi konferencia Finnországban

Hírek, események

 

A testvérvárosok finn és magyar delegációi közel kétszáz fővel vettek részt a két évente megrendezésre kerülő konferencián, amelynek múltja a nyolcvanas évek elejéig nyúlik vissza, amikor az első helyszín is Espoo volt. A tervek szerint 2014-ben Esztergom városa lesz a házigazda. A konferencián Jukka Mäkelä, a közel 300 ezer lakosú Espoo város polgármestere üdvözölte a résztvevőket, ezt követően számos magas rangú politikus és a finn tudományos élet szakembere tartott előadást.
A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a résztvevők kicserélhessék tapasztalataikat, illetve véleményüket fejezzék ki a finn és a magyar önkormányzati rendszer átalakításával, és ezzel összefüggésben a magyarországi önkormányzati reformokkal kapcsolatosan. Többek között előadást tartott Heikki Telakivi, a Finn Önkormányzati Szövetség elnöke, Jorma Vuorinen a finnországi Finn-Magyar Társaság elnöke és Krista Kiuru, finn kommunikációs és lakásügyi miniszter asszony, aki korábban a finnországi Finn-Magyar Baráti Társaság elnöke is volt. A magyar önkormányzati reformot Tállai András önkormányzati államtitkár ismertette, a finn települési önkormányzatokat érintő változtatásokat Markku Mölläri, a finn pénzügyminisztérium képviselője.
A péceli delegáció a konferenciát követően Martti Harju polgármester és a Finn-Magyar Társaság elnöke, Jukka Virtanen meghívására pár napot Iisalmiban töltöttek. A vendéglátók változatos szakmai-baráti programot szerveztek a meghívottaknak, híven a hagyományokhoz, hiszen Pécel és Iisalmi között hosszú ideje áll fenn testvérvárosi kapcsolat, amely egyre szorosabb. Tavaly a testvérváros képviselői jártak Pécelen, őket akkor többek között Lehoczkyné Gy. Ágnes és Jelenikné Fülöp Lenke kalauzolta őket a többnapos programsorozaton. Így nem csoda, ha a péceli delegációt ismerősként üdvözölték a vendéglátók.
A programok lehetőséget nyújtottak arra, hogy a péceli városvezetők hasznos tapasztalatokat és információt szerezzenek arról, hogy ott miként működik, illetve működtetik / irányítják a vezetők a várost, mennyi és milyen forrásból gazdálkodnak, milyen oktatási, kulturális és szociális intézményeik vannak. Ennek a jegyében megnézték a Iisalmi-i egészségügyi központot, látogatást tettek a kórházban és az idősek otthonában. Volt lehetőség arra is, hogy Szöllősi Ferenc és Zsadányi Zsolt megismerkedjenek az Európai Uniós Régiók Finn Bizottságával, valamint helyi vállalkozókkal – átbeszélni az üzleti lehetőséget, valamint összehasonlítani a magyarországi és finn viszonyokat. Csak összehasonlításképp: Iisalmi költségvetése egy évre vetítve 169 millió euró, Pécelé ehhez képest mindössze 7 millió euró úgy, hogy Iisalminak mindössze pár ezerrel van több lakosa, mint Pécelnek.
A június 4-től 10-ig tartó látogatás nemcsak tapasztalatszerzés és kapcsolatépítés szempontjából bizonyult hasznosnak. Szöllősi Ferenc a kulturális együttműködést is szorgalmazza, így szó volt arról, hogy örömmel várja Pécelre, a megújult Márványistállóba finn művészek kiállítását. Az oktatás területén is szeretnék kibővíteni az együttműködést, így például ösztönözni – segíteni a péceli és az Iisalmi-i gyerekek közötti kapcsolatokat, melynek eredményeként többször is létrejöhet a két város között diákcsere. Összességében a találkozó kitűnő alkalmat teremtett arra, hogy Pécel és Iisalmi kapcsolatát ápolják, újabb ismeretségeket kössenek finn közéleti, gazdasági és kulturális szereplőkkel.

Módosítás: (2012. július 09. hétfő, 21:27)