Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
We have 16 guests online

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

Tájékoztató - Gépjármű tárolás

There are no translations available.

A közlekedésre alkalmatlan gépjárművek közterületen való tárolásának helyi szabályairól

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) szerint a közlekedésben csak olyan járművel szabad részt venni, amely rendelkezik a jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedéllyel, és műszaki engedéllyel, a gépjármű a közlekedésben való részvétel műszaki feltételeinek megfelel, és forgalomba van helyezve, hatósági jelzéssel (rendszámtáblával) felszerelt, továbbá az utat és tartozékait nem rongálja és azok környezetét nem szennyezi.

 

Gépjármű közterületen történő jogszerű tárolása is csak az előző feltételek egyidejű megvalósulása esetén lehetséges.
A KRESZ alapján a hatósági jelzéssel nem rendelkező gépjárművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon - közterület-használati engedély nélkül - legfeljebb 10 napig szabad tárolni.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy Pécel város közigazgatási területén egyre növekszik a parkoló gépjárművek száma, ugyanakkor nagyon kevés a szabályosan kialakított parkolóhely. Visszatérő problémát jelent a jogellenesen tárolt gépjárművek (például az út szélén hagyott, hatósági jelzés nélküli működésképtelen gépjárművek) léte, melyek tovább nehezítik településünkön a szabályos közlekedést és a jogszerű parkolást is.
Pécel Város Önkormányzata Képviselő-testületének a település rendjéről szóló 19/2016. (X. 10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: önkormányzati rendelet) tartalmazza a közterületek használatának és a település rendjének biztosítása érdekében szükséges közösségi együttélési szabályokat és az azok megsértése esetén alkalmazandó szankciókat. A Képviselő-testület 2020. április 1. napjától az önkormányzati rendeletét úgy módosította, hogy közterület-használati hozzájárulást kell beszereznie és közterület-használati díjat kell fizetnie annak, aki a közúti közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező gépjárművet mellékútvonalon 10 napot meghaladó, de legfeljebb 60 napig tartó időtartamra kíván elhelyezni. A közterület-használat iránti kérelmet az önkormányzati rendeletben meghatározott formanyomtatványon lehet benyújtani. A közterület fenti célú használatáért a kérelmezőnek 3.000 Ft összegű illetéket és közterület-használati díjat (11-30. napig 1.000 forint/gépjármű/nap, 31-60. napig 2.000 forint/gépjármű/nap) kell fizetni. A 60. napot követően már egyáltalán nem lehet elhelyezni közterületen a közúti közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező gépjárművet.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a fentiek megsértése a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértését eredményezi, melynek elkövetője kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, illetve az ilyen személlyel szemben a közterület-felügyelő ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Az önkormányzati rendelet megtekinthető a www.pecel.hu honlapon.

Last Updated (Tuesday, 10 March 2020 09:23)